SELAMAT DATANG KE RUMAH KECILKU

Followers

Sunday, October 31, 2010

CORETAN PENAKU

TAK SEINDAH PELANGI ( mungkin judul sementara sebelum perbincangan dengan alaf 21 )

Harapan pertama semoga TSP juga akan mendapat sambutan baik dari peminat-peminat novel di luar sana. Seperti KASIH KE SYURGA atau lebih baik lagi. TSP masih mengetengahkan tentang pencarian jati diri remaja/anak muda. Namun ada perbezaan yang ketara di antara 'YUSUF' dan 'DANNY'. DANNY seorang anak muda yang kurang ajar dan sombong kepada orang tua. Agak berbeza dengan YUSUF. YUSUF walaupun gemar bergaul dengan rakan sebaya yang liar namun dia amat menghormati ummi dan abahnya. Juga menghormati pembantu tuanya, PAK ALI.
Tetapi kesalahan tidak boleh diletakkan di atas bahu DANNY semata-mata. Kepincangan keluarga yang mengamalkan cara hidup tidak beragama, sering membuat DANNY celaru. Berontak dan bersikap amat kasar. Hinggalah pada satu ketika, DANNY sering sahaja didatangi oleh mimpi-mimpi ngeri yang mengganggu tidurnya saban malam. DANNY mula terfikir apakah kesudahan jalan hidupnya nanti.

Dalam waktu yang sama DANNY telah menyimpan hati kepada seorang gadis kecil yang bertudung litup. Wajah gadis itu sering sahaja membayangi hidupnya. Mengekori ke mana sahaja DANNY pergi. Lalu DANNY merasakan itulah 'cinta'. Sayangnya satu peristiwa hitam telah menguji DANNY. Tanpa sedar, dia telah memperkosa seorang gadis dari rumah agam Tuan Zaki. Gadis yang tidak dikenali telah menjadi mangsa kekhilafannya. Kehidupan Danny bertambah celaru. Semakin tidak tenteram. Seperti sedang dikejar oleh dosa-dosanya sendiri.
DANNY merasakan dia perlu mencari gadis itu lalu menikahinya. Hanya itulah sahaja jalan yang dirasakan perlu dilakukan. DANNY terpaksa juga mengorbankan 'cintanya' terhadap gadis kecil bertudung litup. Biarpun tiada yang memaksa, DANNY mahu memilih satu di antara dua. Di atas kesedaran dan didorong oleh rasa bersalah, maka bermulalah pencarian DANNY untuk menjejak gadis yang telah dinodai. DANNY juga bertekad mahu mengubah diri. Mahu mengenal ALLAH dan mahu bertaubat. Dalam waktu yang sama, DANNY terpaksa berdepan dengan masalah satu-satunya adik yang dia ada. Kehidupan adik perempuannya jauh lebih getir. Emily telah melalui zaman kehancuran ketika usianya baru menjejak 17 tahun. Hidup yang tanpa pedoman dan tiada asuhan dari orang tua telah mengakibatkan Emily mengandung anak luar nikah. Hinggalah sampai satu ketika Emily nekad membuang bayinya yang tidak berdosa. Terlalu berat bebanan yang terpaksa DANNY tanggung.Semuanya diharungi tanpa bantuan Datuk Zahid dan Datin Sheila, kedua orang tuanya. Mampukah DANNY melepasi segala ujian itu??????..

Di antara MIA SAKINAH dan RAIHANA pula, mungkin ada persamaannya. MIA SAKINAH gadis bertubuh kecil dan comel namun memiliki satu jiwa yang kental. MIA SAKINAH seorang anak yang dahagakan kasih sayang kedua orang tua. Hanya mampu menumpang kasih pada seorang ibu tua yang juga adalah pembantu rumahnya yang setia. MIA SAKINAH berani untuk menongkah arus. Mahu memperbetulkan kepincangan keluarga. MIA SAKINAH mahu semangat Rabiah AL-Adawiyah, Sumayyah, Masyitah dan srikandi muslimah yang lain meresap ke dalam 
tubuh kecilnya. Mak Jah telah menjadi pendorong dan penguat semangatnya.
Sayangnya panas tidak sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Tanpa rela MIA SAKINAH telah menjadi mangsa perkosa di rumahnya sendiri. Di pesta harijadinya sendiri. Maka bermula lah rentetan hidup yang hitam dan kelam. Terlalu hebat dugaan ini buat MIA SAKINAH. Tidak tertanggung dek tubuh kecilnya. Namun dengan semangat yang ada, MIA SAKINAH terpaksa bangkit semula. Dalam sakit dan perit. Dalam duka dan sengsara. MIA SAKINAH jatuh, bangun, merangkak dan berdiri semula dengan segala kepayahan. Juga terpaksa menelan takdir yang lebih pahit apabila orang tuanya telah mengusirnya dari rumah agam.

Seperti EMILY, MIA SAKINAH juga mengandung anak luar nikah. Hanya yang membezakan, MIA SAKINAH telah menjadi mangsa keadaan. Pelbagai tohmahan dan cercaan terpaksa dilalui saban hari. Betapa deritanya MIA SAKINAH hanya dia dan ALLAH sahaja yang tahu. Hanya pada ALLAHlah tempat pergantungannya. Hanya pada DIA tempatnya mengadu. MIA SAKINAH amat benci melihat dirinya sendiri. Apa yang dirasakan adalah dirinya jijik, kotor dan dipenuhi noda. MIA SAKINAH membawa diri ke kampung Mak Jah. Wanita yang telah menjadi 'ummi'nya semenjak dia dilahirkan itulah yang setia bersusah-senang bersamanya. Sanggup mengharungi semua kepayahan bersama-sama. Seperti DANNY, mampukah MIA SAKINAH melalui semua itu dengan baik?????...

AKAN BERSATUKAH DUA HATI, DANNY DAN MIA SAKINAH AKHIRNYA????..Hanya RAIHAN ZAFFYA dan ALLAH sahaja yang tahu..ehehe..

Kepada peminat-peminat novel, tunggulah kemunculan TAK SEINDAH PELANGI..

*TQ-RAIHAN ZAFFYA*

 

No comments:

Post a Comment